40030 ул. Гагарина 2, офис 8, г. Сумы
ework1mail@gmail.com

Робоча віза до Фінляндії

Фінансова нестабільність в Україні все більше і більше число українців змушує шукати роботу за кордоном. Працевлаштування за кордоном – гарна можливість поправити матеріальне становище за короткий термін і познайомитися з культурою чужої країни.

Перш, ніж відправитися за тисячі кілометрів, дізнайтеся як себе потрібно убезпечити. Тільки з правильним пакетом документів ви зможете себе відчувати впевнено, ваші права не будуть порушені. Безвіз по біометричного паспорту поширюється тільки на туристів, для працевлаштування знадобиться робоча віза до Фінляндії.

Робоча віза до Фінляндії: пам’ятка для українців

Влаштуватися легально на роботу за кордоном неможливо без дотримання ряду обов’язкових умов, одне з яких – отримання робочої візи до Фінляндії. Відсутність потрібного документа і в’їзд в країну по біометричного паспорту загрожує не тільки депортацією, а й небезпекою зіткнутися з шахраями, недобросовісним працедавцем. Подбайте про свою безпеку, поставтеся до питання працевлаштування відповідально.

Дозвільні документи для роботи іноземців в Фінляндії

Дозвіл Міграційної Служби Фінляндії іноземцям без громадянства ЄС називається Робоча віза. Один з найбільш привабливих способів заробити – тимчасова зайнятість на збиранні лісових ягід і грибів, в теплицях, підприємствах переробки овочів. Для виїзду на 1,5-2 місяці вам все одно знадобиться фінська робоча віза. Для оформлення на роботу за договором більш ніж на 90 днів крім візи знадобиться дозвіл на перебування в країні, документи оформляються в Україні перед виїздом за кордон.

Виїхати ви зможете по:

  • Короткостроковою візою (С3) на термін, що не перевищує 90 днів (сезонна робота). Дозвіл для проживання не знадобиться.
  • Дозволяє документ категорії D на весь термін, прописаний в трудовому договорі (зазвичай – це 1 рік, по закінченню можна продовжити).

Для відкриття візи типу D роботодавець повинен:

  • надати підтвердження з Біржі зайнятості про відсутність громадян ЄС, які претендують на посаду.
  • зробити Запрошення і оформити Право на перебування в країні.

Види на проживання бувають двох варіантів:

  • Дозвіл категорії «В» видається тим, хто вперше уклав трудовий договір. Термін дії обмежується умовами договору, контракту.
  • Категорія «А» видається строком на 4 роки після закінчення часу дії «В», якщо контракт з роботодавцем продовжується.
  • По прибуттю до Фінляндії візу і ВНЖ необхідно зареєструвати в Міграційної служби. Відсутність реєстрації прирівнює працююча особа до нелегалам, покарання – депортація.

Права українців під час роботи і життя в Фінляндії

Наявність довгострокової робочої візи передбачає право поміняти робоче місце без зміни роду діяльності. ВНЖ категорії «А» забезпечує користування преференціями нарівні з фінами (за винятком можливості брати участь у виборах).

Після чотирирічної перебування на території Фінляндії – українці можуть клопотати про надання ПМЖ, а слідом – громадянства (отримання статусу «Р»). Для цього необхідно скласти іспит на знання фінської мови і тоді є можливість стати громадянином держави Фінляндія.

Вартість візи, терміни її оформлення

Фінська робоча віза для українців – не міф. Щоб її оформити доведеться подолати підготовчі етапи.

  • Знайти підходящу вакансію.
  • Зв’язатися з фінською стороною, пройти співбесіду.
  • За запитом пред’явити документи, що підтверджують кваліфікацію фахівця, дипломи та сертифікати.
  • Укласти трудову угоду.
  • Отримати запрошення і дозвіл на перебування (завдання роботодавця).
  • Особисто подати пакет документів до Пункту прийому візових анкет.
  • При позитивному рішенні видається закордонний паспорт з відкритою візою.

Документи на робочу візу до Фінляндії

Що входить в пакет документів для роботи в Фінляндії?

  • Український паспорт і Закордонний паспорт із закінченням терміну дії не раніше 3 місяців кінцевої дати контракту плюс копії.
  • Заява та анкета, заповнені в електронному вигляді англійською або фінською мовою і роздруковані на принтері.
  • Запрошення від наймача, дозвіл на проживання, підтвердження про забезпечення житлом приймаючою стороною.
  • Медична страховка (покриття мінімум 30 тисяч євро).
  • Виписка з банківського рахунка про грошові кошти на рахунку.
  • Квитанції – консульський та сервісний збір.
  • 2 фотографії – 36 на 47 мм.
  • Бланки для скачування є на сайті Посольства Фінляндії.

Ціна і терміни отримання дозволу для працевлаштування

Розгляд заяв на надання дозволу займає одну-два тижні.

Вартість робочої візи залежить від терміновості видачі дозвільних документів і розцінок на послуги, надані агентством. Обов’язкові збори:

  • консульський – 35 €;
  • сервісний – 15-20 €.

Можна зайнятися оформленням робочої візи до Фінляндії самостійно, але якщо ви довіритесь фахівцям, необхідні документи будуть зібрані швидше, анкета заповнена правильно. Рекрутингове агентство також допоможе знайти підходящу вакансію, провести переговори з потенційним роботодавцем, забезпечить вас правовою підтримкою в іншій країні.

Рейтинг
Оценка клиентов
5 based on 12 votes

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!